2018. január 27., szombat

Nora, a jegesmedve


Nora-t még kiskorában, az alábbi hihetetlenül aranyos videónak köszönhetően  ismertem meg, és annyira megszerettem, hogy azóta is igyekszem nyomon követni az életét. Megpróbáltam dióhéjban összeszedni a történetét, hiszen fiatal kora ellenére - nemrég múlt két éves – számos megpróbáltatáson ment keresztül.

Nora Columbus Zoo-ban látta meg a napvilágot 2015. november 6-án. Az állatkert 1927-i fennállása óta ő volt az első újszülött jegesmedve, aki pár napnál tovább élt. Azonban amikor az anyukája magára hagyta őt (pedig elvileg az anyukák a vadonban még enni sem hagyják el a barlangot) az állatkert gondozóinak fontos döntést kellett hozniuk. A kicsi életét kockáztatva várják meg, hogy visszajön-e az anyukája, vagy vegyék magukhoz? Mivel nem akarták a véletlenre bízni, elvették az anyukájától és ők maguk kezdték felnevelni.


Nora életben tartása hatalmas dolognak számított, hiszen a kis jegesmedvék születése rendkívül ritka és még ebben az esetben is mindössze csak 50% az esély a túlélésre, legyen szó állatkertben vagy természetes élőhelyen élő medvékről. Tovább nehezítette a dolgot, hogy rendkívül kevés tanulmány van a kicsik étrendjéről, és mivel minden egyes egyén más, az első napokban a formula kikeverése jelentette a legnagyobb kihívást. A Colombus Zoo csapata minden egyes információt rögzített (beleértve azt is mikor nyitotta ki először a szemét, vagy épp milyen játékokat szeretett) arra az esetre, hogyha a jövőben ismét emberi gondozásba kerülne egy kis jegesmedve .

Nora-nál hét hetes korában anyagcsere csontbetegséget diagnosztizáltak, amit minden bizonnyal a kálcium, D vitamin, és egyéb vitamin/tápanyag hiány okozott. (Nincs kizárva, hogy emiatt hagyta magára az anyukája.) Azonnal kiegészítették az étrendjét, amire szerencsére Nora jól reagált. Viszont ez a betegség a későbbi életére is hatással lehet. Ebből kifolyólag alakult ki az ízületi gyulladása is, aminek következtében úgy tűnhet, hogy sántikál, vagy kacsázva jár.  Emellett szorongás, depresszió tünetei is jelentkeztek nála, amire szintén gyógyszereket kap.

Mivel Nora emberek között nevelkedett rendkívül szüksége volt medve társaságra is, akitől megtanulhatja, hogyan boldoguljon a való életben. Így 2016 szeptemberében Oregon Zoo-ba került, ahol egy idősebb jegesmedve Tasul személyében kapott társat. Azt remélték Tasul afféle mentor lesz számára, de nem alakulhatott ki szoros kötelék közöttük, mert Tasul – aki 31 évesen a világ egyik legidősebb jegesmedvéje volt – Nora érkezése után nem sokkal később sajnos betegségben elhunyt. Nora így egyedül maradt, és újabb költözés várt rá.

Így érkezett meg 2017 szeptemberében új otthonába Utah's Hogle Zoo - ba, ahol rögtön két jegesmedvét is köszönthetett az állatkert, hiszen Nora mellett érkezett Hope is. A két jegesmedve - pár hónapos eltérést leszámítva - szinte egykorú, és bíznak benne, hogy Hope nagyszerű mentora és játszótársa lesz Nora-nak. Mivel ezelőtt Nora nem sok medvével találkozott, nem tudták, hogy fog reagálni Hope-ra, de az eddigi információk szerint sokat játszanak, és nagyon jól kijönnek egymással.

 


Az alábbi kis élettörténetből is kiderül mennyi nehézséggel kellett szembenéznie, szóval remélem a jövőben most már minden rendben lesz vele, és hosszú boldog, egészséges élet vár rá. Próbáltam összefoglalni Nora eddigi mérföldköveit, sajnos több kép-videó már nem fért a bejegyzésbe, de ha még nem ismeritek őt, mindenképp keressetek rá pár képre-videóra. De vigyázat! Azonnal belopja magát a szívedbe.

Saját fordítás! A bejegyzés forrásai az alábbi oldalak: x x x x 
Képek forrása: Google

E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése