2018. március 7., szerda

Ha már nincs kedved...

Aki szeret olvasni az képes néha túlzásba is vinni, én ezt az állapotot megcsömörlésnek hívom. Évente egyszer-kétszer elfog. Hiába kezdek bele egy-egy olyan könyvbe, ami már régóta várólistás vagy kívánságlistás, egyszerűen erőltetnem kell az olvasást, kényszerítenem kell magam a sorok olvasására. Ha valamire erőszakkal kell rávenned magad, amit egyébként szeretsz és a hobbid, akkor ott kell egy új irány, egy másik cél vagy út.
Ha neked is ismerős a fent leírt érzés az olvasással (film/sorozat nézéssel) kapcsolatban, vagy olvasás közben érzed úgy, hogy ami régen örömmel töltött el most inkább csak muszáj, vagy megszokás esetleg semmi kedved hozzá, akkor valószínűleg Te is kicsit „megcsömörlöttél”. Számomra ilyenkor az a legjobb ha jegelem kicsit az olvasást, az időtényező mindig változó, van hogy napokról, de hetekről is szó lehet. Ebben az esetben általában én ezeket a dolgokat szoktam csinálni, hogy visszatérjen a régi kedv és megszokásból újra valami jó, könnyedebb legyen.

- Sorozatok, filmek nézése
Nem baj, ha néha félreteszed a könyved és kicsit máshogy kapcsolódsz ki, legyen az egy jó sorozat, amiről már sokat hallottál, de még nem szakítottál rá időt, vagy egy film, ami kedvenced és mindig feldob.
- Új hobbi(k) keresése
Próbálj ki más hobbikat, oszd meg a figyelmed. Fejts keresztrejtvény, vagy rakj ki egy bonyolult képet. Vannak már ingyenes online oldalak is, tehát még csak fizetned sem kell érte.
- Sportolj
Ha eddig nem mozogtál rendszeresen, akkor valami sport elkezdése is ajánlott. Tölts egy kis időt a friss levegőn, fuss. Amennyiben nincs kedved kimozdulni már megannyi edzős videó található a youtubeon is. De egy szimpla séta is csodákra képes.
- Kapcsolatok
Több időfordítás a társasági kapcsolataidra, figyelj jobban a családodra, üljetek le társasjátékozni, vagy menjetek el moziba. Akár építhetsz új ismeretségeket is, néz körül milyen rendezvények/események vannak a városodban, ami egy kicsit is érdekelhet.

Az is előfordulhat, hogy nem az olvasás a probléma gyökere, lehet, hogy csak új dolgokat kell kipróbálni vagy éppen ellenkezőleg visszatérni a kezdetekhez. Ebben az esetben akkor esetleg...
- Másik műfaj
Eddig csak romantikus regényeket olvastál? Lehet, hogy eljött az ideje, hogy kicsit hanyagold őket és áttérj egy másik műfajra. Próbáld ki a krimiket, vagy a fantasy-kat.
- Egy régi kedvenc újraolvasása
Vagy ahelyett, hogy valami újba vágnád a fejszét, olvasd vissza a régi kedvenceket. Emlékszel még melyik könyv szerettette meg veled az olvasást? Vajon még most is tetszene? Csak egyféleképpen tudhatod meg.
- Adaptációk                                                        
Nézz meg egy olyan filmet, ami egy olyan könyvből készült amit olvastál. Ugye, hogy milyen sokat változtattak a könyvhöz képest? Dühöngj egy kicsit rajta, majd olvasd el újra. Vagy ellenkezőleg kihozták a legtöbbet amit ennyi idő alatt lehetett. Sőt még az is lehet, hogy jobban tetszett a film, mint a könyv?

Természetesen ezek csak tanácsok, ötletek, nem szabad papírformának vagy kőbe vésett szabálynak venni. Minden ember más, lehet, hogy ami nekem segít, neked nem fog, van akinek már az egyik tipp is segítség, van akinek az összes együttesen sem. Sőt az is lehet, hogy nincs is szükséged rá, hogy elolvasd ezt a bejegyzést. De ha veled is előfordult már hasonló, kíváncsi vagyok mi segített túl lendülni rajta, nyugodtan oszd meg velem kommentben.
G

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése